Helsingin Sanomat kirjoittaa nettisivuillaan, että Mikkelissä tuotantolaitostaan pitävä omaleimainen tekstiiliyritys Anne Linnonmaa Oy on hakeutunut yrityssaneeraukseen. Syy menettelyyn on yrityksen käyttöpääoman puute, eli se ei pysty suoriutumaan maksuvelvoitteistaan. Yrityksellä on tehdas Mikkelissä.

Anne Linnonmaahan tunnetaan paitsi Vuoden yrittäjänainen -tittelistään, niin myös siitä, että hän on presidentti Tarja Halosen kaveri ja suunnitteli hänelle jonakin vuonna puvunkin Itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Anne Linnonmaa

Herää kysymys, että eletäänkö nyt lopulta suomalaisen vaatetusteollisuuden viimeisiä hetkiä? Vaikeuksissa ovat nimittäin muutamat muutkin suomalaiset vaatetehtaat. Ei ole kulunut kuin muutamia päiviä siitä, kun Pola kertoi lopettavansa tehtaansa Lappeenrannassa.

Aivan kaikki eivät tokikaan ole vaikeuksissa. Esimerkki Marimekko kertoi vientinsä vetäneen alkuvuonna hyvin, vaikka kotimaan myynti jäikin odotuksista.

Ja onhan meillä kotimaassa valmistajia jäljellä kuten Nanso, Virke, Turo ja vaikkapa Hollolassa sijaitseva NP eli Naisten Pukutehdas. L Fashion Groupista en tiedä, kuinka paljon enää Suomessa valmistavat.

Vaatetusteollisuuden tarina on kuitenkin ollut rakennemuutoksen tarinaa jo pitkään. Eikä viimeisin, toukokuussa julkistettu EK:n suhdannebarometri anna tekstiili- ja vaatetusteollisuuden näkymistä kovin positiivista kuvaa.

Barometrin mukaan alan tuotanto ei kasvanut alkuvuonna ja odotukset myös lähikuukausille ovat pääosin vaisuja. Hinnat ovat entisellään, mutta kustannukset ovat kuitenkin kohonneet selvästi.

Henkilökunnan määrä puolestaan väheni ja lisää vähennyksiä on odotettavissa. Eli onhan tämä aika ikävää luettavaa.

Sitä aina miettii näissä jutuissa, että onko syy kalliissa tuotantokustannuksissa ja näin ollen kuluttajan makuun liian kalliissa hinnoissa vai onko yrityksen strategioissa jotain pahasti vialla? Ovatko liian hidasliikkeisiä, vanhanaikaisia, tehottomia? Ja muotihan tätä vaatealaa heiluttaa....

Ehkä vaatteissa voisi kuitenkin jokainen hieman joustaa oman maan kuihtuvan teollisuuden puolesta, eli olla vähän suosi suomalaista fiiliksissä. Kuluttajathan tämänkin lopulta ratkaisevat.

Kiinalaisvaatteiden sijaan voisi ostaa vaikka kuopiolaista.